”Diakin opiskelijoilla on yhteiskunnalliseen keskusteluun paljon annettavaa”
Työelämäneuvottelukunnan jäsenen, tutkija ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalon ensikosketus Diakiin oli työpiste diakilaisten kanssa Kuntatalolla ja sen jälkeen entisellä Alppilan-kampuksella. Siellä hän kirjoitti väitöskirjaansa.
Väitöskirja valmistui, mutta yhteistyö Diakin kanssa jatkuu. Nykyään Ohisalo on mukana Diakin työelämän neuvottelukunnassa ja käy silloin tällöin luennoimassa opiskelijoille tutkimusaiheistaan: huono-osaisuuden notkelmista, asunnottomuudesta ja leipäjonoista. Hänen tutkimuksistaan on myös kirjoitettu Diakin omassa mediassa, Dialogissa.
Ohisalolla onkin Diakista ainoastaan myönteistä sanottavaa.
– Ajattelen, että Diak on ajan hermolla. Monet ajankohtaiset asiat, kuten ikääntyminen ja huoltosuhteen heikkeneminen sekä sosiaaliturva- ja asunnottomuuskysymykset koskettavat Diakin aloja. Ne myös tekevät tärkeäksi sen, että meillä on osaavia sosiaalialan ammattilaisia ympäri maata. Lisäksi diakilaiset tuovat palveluiden taustalle tietoa ja tutkimusta, Ohisalo sanoo.
”Korkeakoulujen ja työelämän välillä on oltava jatkuvaa vuoropuhelua”
Ohisalo toimii Diakin työelämän neuvottelukunnassa, joka perustettiin vuosi sitten. Neuvottelukunnassa yhteiskunnan eri alojen vaikuttajat pohtivat ajankohtaisia teemoja. Neuvottelukunnassa mietitään myös, kuinka Diakin opiskelijat sijoittuvat työelämään, ja toisaalta, miten työelämä voi tukea heitä.
– Mielestäni on tärkeää, että opiskelijat eivät ainoastaan saa koulutusta ja jää sitten tyhjän päälle. Opiskelijoille on myös annettava laajempi kuva siitä, millaisia työskentelymahdollisuuksia heillä on. Korkeakoulujen ja työelämän välillä on oltava jatkuvaa vuoropuhelua. Opiskelijat voivat olla linkkinä työelämään ja saada jalkaa oven väliin esimerkiksi opinnäytetöiden ja työharjoitteluiden kautta, Ohisalo kertoo neuvottelukunnan merkityksestä.
”Opiskelijoilla on paljon ideoita ja halua kehittää asioita”
Ohisalon mielestä Diakin opiskelijoilla on yhteiskunnalliseen keskusteluun paljon annettavaa.
– Diakin opiskelijat kohtaavat työelämässä yhteiskunnan heikoimpia ja esimerkiksi niitä, jotka elävät perusturvan varassa, Ohisalo muistuttaa.
Ongelmat kasaantuvat helposti. Ohisalon tutkimus leipäjonoista paljastaa, että 40 prosenttia leipäjonojen asiakkaista on yhtä aikaa sosiaalisesti, taloudellisesti ja terveydellisesti huono-osaisia. Heiltä ei siis puutu vain rahaa, vaan myös esimerkiksi sosiaalisia suhteita. Ohisalon mielestä taloudellisen avun rinnalla onkin tarjottava myös palveluita. Nämä ovat juuri niitä palveluita, joissa Diakin eri alojen opiskelijat työskentelevät.
– Pitäessäni luentoja diakilaisille huomaan usein, että monella on jo kokemusta näistä asioista työn tai harjoittelun kautta. Opiskelijoilla on myös paljon ideoita ja halua kehittää asioita. Toivonkin diakilaisilta rohkeutta nostaa esille tärkeiksi kokemiaan asioita, Ohisalo sanoo.
Teksti ja kuva: Sari Eestilä